In het algemeen is het onderwerp retouren voor bedrijven een lastig verhaal. Wat mag je volgens de wet en wat niet? In Nederland geldt de volgende regelgeving voor webwinkels:
- Een bedrijf is verplicht de klant over het retourrecht te informeren, bijvoorbeeld op de website, FAQ. Volgens de wet moet de retourinformatie zelfs nogmaals na de aankoop verstrekt worden, op papier of via email. (Het laatste wordt vaak niet gedaan)
- Je moet een formulier voor herroeping aanbieden. Dit mag op je website. Maar de klant hoeft er geen gebruik van te maken. Wel moet de klant zijn retourzending aanmelden.
- De klant heeft 14 dagen de tijd om zijn product retour te sturen. Dit telt vanaf het moment dat hij of een derde persoon de goederen in ontvangst heeft genomen.
- De terug betaaltermijn voor alle betaalde bedragen, is uiterlijk 14 dagen na herroeping. Sommige zeggen hier nog: 14 dagen na ontvangst van de retourzending, maar dit is een grijs gebied.
- Beroept de klant zich op het recht van retour, dan moet het aankoopbedrag en bezorgkosten of/en administratiekosten volledig teruggestort worden. Als de klant, bijvoorbeeld, 2 artikelen bestelt en er 1 houdt en 1 terugstuurt, dan hoeft de webwinkel de bezorgkosten niet terug te betalen.
- Er moet aangegeven worden wie de kosten voor het retour sturen op zich neemt, inclusief kosteninschatting. Wettelijk zijn deze kosten voor de klant.
- Als de consument te ver gaat in het uitproberen van het product en er is schade ontstaan, dan moet de consument dit gebruik vergoeden, mits deze regel over gebruik/waardevermindering ergens vermeld is, bijvoorbeeld op de website.
De meeste webwinkels hanteren een retourbeleid van 14 dagen zonder opgave van reden, maar de aanname dat je dit als verkoper op Amazon ook mag, is niet correct. Amazon stelt duidelijk als eis, dat de verkoper zijn retourbeleid minstens zo genereus moet zijn als dat van Amazon zelf. Dit is in feite 30 dagen. Ook al heb je als verkoper iets anders in je algemene voorwaarden staan, dan is Amazons retourbeleid leidend.